29 Ocak 2010 Cuma

Pal Sokağı Çocukları - Ferenc MOLNAR





Muamma - Sema KARABIYIK (yeni)



Kendi küçük hikayeleri dışında büyük bir hikayenin parçası, 3 genç insan. Yiğit ile Berker’in hayat hikayesinin kesişme noktası: Cenan.

YİĞİT; 3 günlük bir
bebekken yetimhanenin bahçesine terk edilen bir kimliksiz olarak kim olduğumu merak ediyordum. ‘Kader ikizim’ aynı gün yetimhanenin bahçesine bırakıldığımız can arkadaşımın izini kaybetmiştim. Adını soyadımda, soyadını adımda taşıdığımdan habersizdim. İnsanoğlunun en zayıf yeri, kalbim, işgal altına girdiğinde değişecek tüm yaşantım.

BERKER; Ben bir
ekonomik tetikçiyim. Kan akıtmadan öldürmeyi öğrendim. Bir ulusu yok etmenin ekonomiden geçtiğini öğrendim. 3 günlük bir bebekken ismi çalınan, hayatı elinden alınan, başkasının hayatını yaşamaya mahkûm birisiyim ben. Uzaktan seyrediyorum gerçek hayatımı.

CENAN;
Beyinleriyle dünyaya meydan okuyanlar arasındayım ben, paranın dalgalanmasıyla insan hayatına yön verenlerin. Hakimi olmak için büyük çaba sarf ettiğim hayatımın mahkumu oldum istemeden. Çözülmesi imkânsız bir muammanın içinde gibi yaşıyorum uzun zamandır.

Sema Karabıyık’tan yaşadığımız çağın, yaşanan
ekonomik krizler ve servet değişimiyle birlikte değişen küçük hayatların hikâyesi.

12 Ocak 2010 Salı

Kültür Sohbetleri

Özel İdare Kütüphanemizde ilim adamı, yazar ve düşünürlerle edebi, felsefi, sosyal, kültürel konularda sohbetlerimiz devam etmektedir.

Konuk: Doç.Dr. Lütfi ŞEYBAN

Konu: "Sakarya'da Osmanlı Mezar Taşları"

Tarih: 18 Şubat 2010 Perşembe

Saat: 15:00



6 Ocak 2010 Çarşamba

Devlet-i 'Aliyye - Halil İNALCIK

 

Devlet-i 'Aliyye, Osmanlı tarihçiliğinin çağımızdaki en büyük isimlerinden Halil İnalcık'ın yarım yüzyılı aşan çalışmalarının bir ürünü. Eserin bu ilk cildi, Osmanlı Devleti'nin bir beylikten
Orta-Doğu ve Balkanlar'ı hükmü altına alan güçlü ve köklü bir imparatorluk haline gelişine odaklanıyor.

İnalcık Osmanlı Klasik Dönemi'ni sadece siyasi tarih olarak ele almıyor. Siyasi tarihin toplumsal-ekonomik alt-yapısını, yani nüfus hareketleri, göçler, kitlelerin temel ihtiyaçları, tarım ve ticaretin bu ihtiyaçları karşılama şekilleri ve şehirleşme konularında da analizler yapıyor. Tarihsel sorunları açıklamada geçmişten gelen geleneksel zihniyet ve kurumlar